Kettlebell oefeningen

De Kettlebell is een rond gewicht met één handvat, wat lijkt op een kanonskogel. De Kettlebell is voor veel verschillende doeleinden te gebruiken. Niet alleen zijn al je spiergroepen te trainen, maar is het ook mogelijk om je stabiliteit te verbeteren. Door de diverse mogelijkheden van een Kettlebell wordt de sportschool eigenlijk overbodig. Het compacte model maakt het product erg toegankelijk en goed op te bergen in huis. De oefeningen met de Kettlebell vragen van verschillende spiergroepen inspanning, wat het mogelijk maakt veel calorieën te verbranden. Dit zorgt ervoor dat de Kettlebell oefeningen ook goed passen bij een doelstelling om af te vallen. Anderzijds is het ook mogelijk om spiermassa te kweken.

Wanneer u wilt afvallen of uw conditie wilt verbeteren is het aan te raden om met een lichter gewicht meer herhalingen te doen en de oefeningen op een hoger tempo uit te voeren. Wanneer u juist uw spiermassa wilt vergroten is het aan te raden om met een zwaarder gewicht de oefeningen krachtig en langzaam uit te voeren.

Oefening 1: Kettlebell swing (twee armen)

Voor deze oefening met de kettlebell ga je rechtop staan met je voeten iets breder dan heupbreedte gespreid en pak je de kettlebell vast met twee handen. Ga lichtjes door je knieën en druk de heupen iets naar achteren. Je begint met de kettlebell tussen je benen en zwaait hem licht naar achteren. Vervolgens zwaai je het gewicht met een rechte lijn omhoog en laat je hem via de zelfde weg weer, tussen je benen door, onder je billen uitkomen. Begin met 10 herhalingen en bouw geleidelijk op tot 30.

Let op! Haal de kracht uit je heupen bij het opkomen en houd een actieve en rechte rug met aangespannen buikspieren om blessures te voorkomen

 • Spiergroep: Rug, benen en armen
 • Intensiteit: laag
 • Duur: 3 – 10 minuten

Oefening 2: Kettlebell squats

Kettlebell SquatBegin ook bij deze oefening rechtop met de voeten iets breder dan je heupen en houd de kettlebell, tussen je benen, met beide handen vast. Beweeg op en neer, waarbij je niet met je knieën over je tenen heen komt! Ook bij de squat is het belangrijk dat je een actieve en rechte rug houd, waarbij je de buikspieren aanspant.

Let op! In het begin is de uitvoering belangrijker dan het aantal herhalingen. Wanneer je nog niet bekend bent met een squat kan je de oefening eerst zonder kettlebell oefenen.

 • Spiergroep: Benen en billen
 • Intensiteit: medium
 • Duur: 3 – 10 minuten

Oefening 3: Turkish get up kettlebell

Turkish get up kettlebellStap 1: Ga in een foetus houding op de grond liggen met de kettlebell dicht voor je borst. Houd de kettlebell met één hand vast en rol vandaaruit op je rug. Hierna draai je de kettlebell recht de lucht in. Gebruik je andere hand bij het omhoog draaien om de kettlebell comfortabel tegen de achterkant van je onderarm te leggen.

Stap 2: Buig het been aan de zelfde kant als de kettlebell en plaats de arm zonder gewicht naar buiten in een hoek van 45 graden. De voetzool van het gebogen been moet plat op de grond liggen.

Stap 3: Houd de handgreep stevig vast terwijl je rechtop gaat zitten. Zet af met de elleboog van de platte arm en houd die hand plat op de grond. Houd de kettlebell arm recht de lucht in en de ander schouder weg van het oor. Je zit nu dus schuin rechtop in de lengte van de arm die op de grond geplaatst is.

Let op! Houd je ogen op de kettlebell

Stap 4: Zet je zelf af vanuit de hiel van het gebogen been en gooi je heupen als het waren de lucht in. Maak de afstand tussen de onderste schouder en het oor nog groter en open je borstkas. Er moet nu, van boven naar beneden, een rechte lijn getrokken kunnen worden van de kettlebell naar de hand op de grond.

Stap 5: Nu veeg je het rechter been onder je door en plaats je de knie op de grond. Het been zou in een rechte lijn onder je door moeten, probeer dus te voorkomen dat je een ronde beweging met je been maakt.

Let op! Je kijkt nog steeds naar de kettlebell en je losse hand is niet van de grond gekomen.

Stap 6: Haal nu je hand van de grond, plaats je lichaam in een rechte positie en kijk recht voor je uit. Zet kracht op de hiel van je voorste voet en ga stevig rechtop staan met beide voeten op de grond. Beweeg vanaf hier langzaam en stap voor stap rustig naar je startpositie.

Voor beginners raden wij aan deze oefening eerst uit te voeren zonder gewicht. Wanneer je de bewegingen goed onder controle hebt start je met setjes van 5 en probeer je dit langzaam op te bouwen naar 15.

 • Spiergroep: schouders, core en benen
 • Intensiteit: gemiddeld
 • Duur: 4 – 10 minuten

Oefening 4: Kettlebell plank row

Plaats de kettlebell voor je op de grond en neem een plankpositie aan waarbij je rechter schouder zich recht boven de kettlebell bevindt. Pak met je rechter hand de hendel vast en til de kettlebell naar je borst toe terwijl je de rechter schouder mee naar boven draait. Ook bij deze oefening houd je gedurende de hele oefening een rechte rug met aangespannen buikspieren. Herhaal de oefening 12 keer en wissel dan van kant. Voet 3 complete sets uit.

 • Spiergroep: Buikspieren, triceps en boven rug
 • Intensiteit: gemiddeld
 • Duur: 1 – 5 minuten

 

-23%

Hersteltraining

Kettlebell

9.9534.95