Wat te doen bij een blauwe teennagel?

Teenbeschermer

Een herkenbare blessure bij sporters is de blauwe teennagel. Veel hardlopers en voetballers hebben hier weleens last van gehad. Maar ook als je je teen gestoten hebt is de kans groot dat de nagel blauw kleurt.

Hoe ontstaat een blauwe teennagel?

Een blauwe teennagel ontstaat meestal door een ongelukje met de teen. Iemand gaat bijvoorbeeld tijdens het sporten op je teen staan, of je laat er iets zwaars op vallen. Maar ook bij het dragen van te kleine schoenen kan de teennagel na verkoop van tijd blauw kleuren.

De blauwe kleur ontstaat doordat bloed zich onder de nagel verzameld. Dit is vergelijkbaar met de blauwe kleur van een blauwe plek op je huid. De blauwe kleur blijft onder de nagel achter. Sommigen vinden dit er niet zo fraai uitzien, maar het kan geen kwaad en het doet na verloop van tijd ook geen pijn meer.

Hoelang duurt het…?

De blauwe kleur groeit vanzelf met je nagel mee en zal uiteindelijk helemaal verdwijnen als de nagel volledig uitgegroeid is. Het hele proces kan maanden tot een jaar duren. Soms valt de nagel vanzelf van je teen, maar meestal zal deze gewoon helemaal uitgroeien.

Behandeling van een blauwe teennagel

Wanneer de druk op de teen als gevolg van de zwelling erg pijnlijk wordt kan de dokter een gaatje in de nagel prikken om het bloed eruit te laten lopen en zo de druk te verminderen. Dit is echter meestal niet nodig – en ook niet voor iedereen een prettig idee.

Behandeling van een blauwe teennagel

De behandeling van een blauwe teennagel bestaat verder vooral uit het voorkomen dat de nagel of teen verder beschadigd. Hiervoor kun je een teenbeschermer gebruiken. Een teenbeschermer beschermd de blauwe teennagel tegen druk op de teen en stoten. Het verlicht de pijn en voorkomt dat de klachten verergeren.

Een blauwe teennagel voorkomen

Je kunt een blauwe teennagel voorkomen door ruime schoenen te dragen en te voorkomen dat je de teen stoot. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan omdat het vaak per ongeluk gebeurd. Maar door extra goed op te letten en een kwetsbare teen te beschermen kom je al een heel eind!

In onze vorige blog kunt u meer lezen over blessures door nieuwe schoenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.blessureherstel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 22 reviews.