Blessures voorkomen in het amateurvoetbal

Blessure preventie

Zoals veel voetballers helaas zelf ondervonden hebben, is voetbal een relatief blessuregevoelige sport. De meest populaire sport van Nederland is maar liefst goed voor twintig procent van alle sportblessures in Nederland. Niet voor niets wordt er dan ook hoog ingezet op blessurepreventie door de KNVB.

Een voetbalblessure is niet altijd te voorkomen. Daar waar 22 spelers vol adrenaline vechten om een bal gaat er weleens wat mis. Voetbalblessures zoals verrekte enkelbanden, verdraaide knieën en gescheurde hamstrings komen veelvuldig voor. Toch is er enorme winst te behalen met een goede voorbereiding zoals een goede warming-up en een goed blessurebeleid. 

Warming-up

Een goede warming-up duurt ongeveer 20 minuten. De oefeningen in een warming-up zorgen onder andere voor een betere doorbloeding van de spieren en daarmee ook meer zuurstof. Daarnaast heeft een warming-up invloed op de spierspanning en de gevoeligheid van zenuwen waardoor je lichaam beter en sneller kan reageren tijdens verschillende situaties in de wedstrijd.

Meer dan alleen blessurepreventie

Met alleen blessurepreventie zijn we er nog niet. Blessures zijn onvermijdbaar, dus zullen voetbalverenigingen ook hun best moeten doen om geblesseerde spelers zo goed mogelijk te helpen bij hun herstel. Dat hoeft niet altijd met een fysiotherapeut, hier is immers meestal geen budget voor bij amateurverenigingen.

Voetbalverenigingen kunnen hun blessurebeleid ook verbeteren door de geblesseerde voetballers goed te informeren en de tijd te geven volledig te herstellen. Veel voetbalverenigingen gebruiken bijvoorbeeld de online blessurehulp die ze kosteloos op hun eigen website kunnen plaatsen. Voetballers kunnen zich vervolgens bij een blessure via de website van de eigen voetbalvereniging informeren over hun blessure en gratis advies krijgen.

Voetbaltrainers en -coaches

De trainer en coach vervullen hierin ook een belangrijke rol. Een voetballer die na een blessure te snel weer op het veld staat heeft een veel grotere kans om weer opnieuw geblesseerd te raken.  Het loont meestal om rustig op te bouwen en zeker niet te pushen om weer wedstrijdfit te zijn. Geduld betaalt zich over het algemeen op lange termijn uit met een speler die minder vaak geblesseerd is.

De KNVB biedt gerichte ondersteuning aan trainers en coaches op haar website. Een mooi initiatief dat – hopen wij – ook bij gaat dragen aan minder blessures in het amateurvoetbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.blessureherstel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 22 reviews.