Hamstringblessure voorkomen?

Harmstringblessure

Voor veel sporters een bekende blessure; de hamstringblessure of liesblessure. De blessure ontstaat door snel draaien en keren, explosief afzetten, abrupt afremmen of sprinten. Niet gek dat deze blessure in de top 3 blessures staat bij sporten, zoals voetbal en hockey.

Hamstringblessure of liesblessure

Bij een hamstringblessure of liesblessure is het weefsel van één van de hamstrings (spieren aan de achterkant van het bovenbeen) of in de lies (spieren aan binnenzijde van het bovenbeen) beschadigd. Er zijn verschillende soorten weefsels die schade kunnen oplopen, zoals de aanhechting van de spier op het bot, de pees of de spierbuik.

Symptomen van een hamstringblessure of liesblessure

Arjen Robben harmstringblessureHet ontstaan van de blessure is vaak voelbaar door een scherpe, felle pijn dat lijkt op een messteek of zweepslag. Vaak voelt het been daarna verkrampt en is aanspannen en rekken van de betreffende spier pijnlijk. Afhankelijk hoe ernstig de blessure is, zal het been stijf worden en mogelijk dat er een blauwe plek ontstaat op de plaats van de blessure.

De kans op een blessure is groter bij een slechte warming-up, vermoeidheid en overbelasting, eerdere blessures aan de hamstrings of lies, een asymmetrie in beenlengte en/of -spierkracht links/rechts, instabiliteit van de knie, verkorte hamstrings of een scheefstand van het bekken.

Deze laatste factoren zijn te controleren door een fysiotherapeut of sportverzorger. Mocht je gevoelig zijn voor hamstringblessures of liesblessures is het verstandig om hier eens naar te laten kijken.

Preventie van hamstringblessures of liesblessures

Om de blessure te voorkomen, zijn een paar dingen belangrijk:

  • Zorg voor een goede warming-up voorafgaand aan training en wedstrijd;
  • Bouw de warming-up op van licht joggen naar sport specifieke bewegingen;
  • Mocht je weten dat je verkorte hamstrings hebt, probeer dagelijks goed te rekken. Hierbij houd je de rek 20 tellen vast en herhaal dit 3x;
  • Bij gevoeligheid voor spierblessures in de benen is het verstandig om langs de fysiotherapeut te gaan voor de oorzaak van het probleem;
  • Maak tijdens het sporten gebruik van de Herzog PRO Sport Compressie Shorts.

De Herzog PRO Sport Compressie Short is speciaal ontwikkeld om lies- en hamstringblessures te voorkomen. De short heeft een gedoseerde compressie op het onderlichaam en de bovenbenen, waardoor de trekkrachten op pezen, aanhechtingen en spieren wordt verminderd. Hierdoor neemt ook de kans op een blessure aanzienlijk af.

Extra leuk is dat de short verkrijgbaar is in verschillende kleuren: wit, blauw, oranje, zwart en rood. Daardoor kun je altijd wel een passende kleur vinden bij je sporttenue.

Wat kun je zelf doen?

Mocht je toch de blessure hebben opgelopen, zorgt dit dat je zo snel mogelijk herstelt:

  • Blijf de spieren bewegen, maar op geleide van pijn. Beweging zorgt voor doorbloeding, wat de schade sneller oplost. Pijn tijdens de beweging kan zorgen voor meer schade of een vertraagd herstelproces;
  • Vermijd explosieve of verende bewegingen;
  • Koelen van de hamstrings of liezen met een Icepack of koelspray. Koel 15 minuten en herhaal dit 4-6 keer per dag tijdens de eerste drie dagen nadat je de blessure hebt opgelopen;
  • Leg een drukverband aan.

Bekijk hier de Herzog PRO Sport Compressie Shorts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.blessureherstel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 22 reviews.